Upute za pripremu

Sve tajne slanja dobre pripreme za tisak:

– datoteke za tisak šaljete u PDF formatu s napustom od 3 mm i reznim linijama debljine 0,125 mm, koje su odmaknute 5 mm
– preferiramo PDF/X-3:2002 format, jer je pouzdan i namijenjen pripremi za tisak
– prije nego nam pošaljete svoj PDF detaljno ga pregledajte. Znate kako kažu: Dvaput gledaj, jednom tiskaj.
– provjerite rezoluciju slika. Trebala bi biti 300 DPI, a 250 DPI je prihvatljivo. Ostalo je… tužno.
– možete koristiti neograničen broj boja iz Pantone skale samo pazite da vam ne ispadne oznaka za coated
– uz standardni CMYK koristimo petu i šestu boju – Orange i Violet, pomoću kojih možemo vjerno emulirati 97 % boja Pantone skale

OZNAKE ZA DORADU

Oznake za UV lak, biganje, štancanje, foliotisak, blindruck, perforaciju i bilo koju drugu doradu označite posebnom SPOTNOM bojom kojoj onda dodijelite primjereno ime. Bitno je da sve doradne oznake označite kao Overprint!

Ako želite parcijalno lakirani otisak kreiranu spotnu boju nazovite je “UV lak” i njome označite površine za lakiranje. Na isti način označite i površine za foliotisak i blindruck (nazovite ih “foliotisak”, odnosno “blindruck”). Linijama za savijanje (biganje) dodijelite ime “crease”, reznim linijama “cut”, a perforir linijama “perforir”.

Na kraju sve provjerite u “Output Preview”.

PRIPREMA PERSONALIZIRANOG OTISKA

Kod varijabilnog tiska pripremite onoliko PDF dokumenata koliko je različitih elemenata za personalizaciju, od čega jedan bez elemenata personalizacije i svi ostali s finalnim izgledom, smještajem, bojom i veličinom svih elemenata. Fontovi za personalizaciju trebaju sadržavati SVE dijakritičke i druge potrebne znakove prema standardu Unicode (preporučamo Open Type fontove). Podatke – tj. bazu podataka pošaljite u Excel datoteci. Podaci trebaju imati logičnu strukturu, u skladu s personalizacijom koju kreirate. Ukoliko uz personalizaciju dolaze i fotografije, trebate u Excelu navesti i točno ime slike s ekstenzijom (npr. “flower 123.jpg”).

FOTOKNJIGA

Fotografije za knjigu trebaju biti u formatu  sRGB (s uključenim profilom “sRGB”), u standardnoj 300 DPI rezoluciji za tisak.

FTP

Ako nam nikada niste slali pripremu za tisak ili niste sigurni kako ju poslati, odvojite nekoliko minuta i uputite se u sve tajne pripremanja dobrog tiska.

Preuzmite Upute

FTP pristup

Skip to content